در ذیل چکیدهای از سخنرانی پیشنشست به همراه لینک فایل ضبطشدهی آن جهت بهرهمندی مخاطبان آمده است:
در سالهای اخیر هوش مصنوعی (AI) با توانمند ساختن ماشینها برای یادگیری، استدلال و تعامل با انسان، صنایع متعددی را متحول کرده است. از سوی دیگر با فراگیر شدن روزافزون هوش مصنوعی، نیاز فزاینده ای به شفافیت، مسئولیت پذیری و قابل اعتماد بودن در تصمیم گیری هوش مصنوعی وجود دارد. به همین منظور تمایزی میان هوش مصنوعی تفسیرپذیر و توضیح پذیر (XAI) مطرح شده و با هدف ارائه بینشی در مورد فرآیندهای تصمیمگیری پیچیده سیستمهای هوش مصنوعی توسط محققان دنبال میشود.
در این ارائه ابتدا مفاهیم هوشمصنوعی تفسیرپذیر و توضیحپذیر را معرفی کرده سپس اهمیت شفافیت و پاسخگویی در هوش مصنوعی را مورد بحث قرار میدهیم. سپس ضمن بررسی اجمالی مفهوم «هوش مصنوعی»، به نقش هستیشناسی در هوش مصنوعی می پردازیم و اهمیت آن را در بازنمایی دانش، استدلال و تصمیمگیری برجسته می کنیم. ما در مورد چگونگی استفاده از هستیشناسی ها برای ایجاد بازنماییهای پذیرفتهشده، صریح و مشترک از دانش گفتگو خواهیم کرد که به سیستمهای هوش مصنوعی این امکان را می دهد که دانش را بهتر درک کرده و با آن تعامل کنند. این سخنرانی شامل کاربردهای مختلف هستی شناسی در هوش مصنوعی، از جمله بهبود مدلهای زبانی بزرگ، استدلالورزی در بستر هستاننگارها و… میشود. با کاوش در تقاطع XAI و گراف دانش، نشان خواهیم داد که چگونه استفاده از هستی شناسی می تواند توضیح پذیری سیستمهای AI را افزایش دهد. در انتها مزایا و چالشهای استفاده از هستی شناسی در هوش مصنوعی و همچنین وضعیت فعلی تحقیقات در این زمینه را بررسی کرده و محصولات مرتبط با این حوزه را معرفی خواهد شد.
برای دریافت فیلم پیشنشست ” نقش هستاننگار در هوش مصنوعی”بر روی لینک کلیک کنید.
هماهنگکننده پیشنشست: غزل فرخی ”دانشجوی کارشناسی ارشد علمسنجی دانشگاه شهید بهشتی”
ناظر پیشنشست: یلدا پورپناهی ” دانشجوی کارشناسی ارشد علم اطلاعات و دانششناسی گرایش مدیریت اطلاعات دانشگاه الزهراء، کارشناس کتابدار شرکت مهندسی ارتباطات پیام مشرق)