گزارش برگزاری پیش‌نشست کتابداری پزشکی «هوش مصنوعی و کتابخانه‌های پزشکی: آینده خدمات و توانمندسازی کاربران» به دبیری دکتر فاطمه شیخ‌شعاعی

 

اولین پیش‌نشست کتابداری پزشکی  با عنوان «هوش مصنوعی و کتابخانه‌های پزشکی: آینده خدمات و توانمندسازی کاربران» روز دو شنبه ۱۹ شهریور ۱۴۰۳ ساعت ۱۰ تا ۱۲ به دبیری دکتر فاطمه شیخ‌شعاعی (دانشیار کتابداری و اطلاع‌رسانی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران)  و سخنرانی دکتر مریم اخوتی (دانشیار کتابداری و اطلاع‌رسانی دانشگاه علوم پزشکی کرمان)  و دکتر الهام شریف‌پور (دانشجوی دکتری کتابداری و اطلاع‌رسانی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی کرمان) به صورت مجازی و در فضای ادوبی کانکت هشتمین کنگره سالانه متخصصان علوم اطلاعات برگزار شد. در ابتدای این نشست، با توجه به گسترش روزافزون هوش مصنوعی و فناوری‌های جدید، دبیر محترم نشست به ضرورت همگام شدن کتابداران و کتابخانه‌ها با این فناوری‌ها تأکید کردند. ایشان بیان کردند که عدم همگامی با تحولات فناوری می‌تواند منجر به کاهش کارایی و کیفیت خدمات کتابخانه‌ها شود. بنابراین، تجهیز و هوشمندسازی کتابخانه‌ها با استفاده از هوش مصنوعی نه تنها ضروری بلکه اجتناب‌ناپذیر است. در ادامه، میهمانان  ضمن تعریف هوش مصنوعی و معرفی تکنیک های مهم آن همچون یادگیری ماشین و یادگیری عمیق به تفصیل به بیان کاربردهای هوش مصنوعی در کارکردهای کتابخانه‌ای پرداختند و بر اهمیت آموزش و توانمندسازی کتابداران برای استفاده مؤثر از این فناوری‌ها تأکید کردند. مزایا و معایب استفاده از مدل های زبانی همچون chat GPTدر کارکردهای کتابخانه ای مورد بحث قرار گرفت. در ادامه به  ابزارهای هوش مصنوعی در نگارش علمی و نشر در حیطه پزشکی و رویکردهای رایج مجلات و کمیته بین المللی اخلاق نشر نیز اشاره گردید. سپس ابزارهای رایج و پراستفاده هوشمند، بکارگیری دستیارهای مجازی همچون Siri, Amazon’s Alexa, Google Nest در انجام وظایف روتین کتابخانه  نظیر کمک به کاربران در بازیابی و مکان یابی منابع مورد نیاز، جستجوی پایگاههای اطلاعاتی و جمع آوری بازخوردهای کاربران معرفی گردیدند. همچنین استفاده از ربات ها در قفسه خوانی و رف گردانی، تولید محتوای آموزشی برای کاربران، کمک به کاربران در تدوین استراتژی جست جو و انجام سریع تر مرورهای سیستماتیک، واقعیت سنجی اطلاعات و … از جمله کاربردهای هوش مصنوعی در کتابخانه ها معرفی شد. در انتها نیز گزارشی علم‌سنجی از وضعیت همگرایی حوزه‌های مختلف رشته کتابداری و اطلاع‌رسانی با هوش مصنوعی و زیرمجموعه‌های آن ارائه گردید.

لینک فایل ضبط‌شده‌ی آن جهت بهره‌مندی مخاطبان

هماهنگ کننده پیش‌نشست: محمد جلیلوند (دانشجو- کارشناسی ارشد علم‌سنجی دانشگاه تهران، کارشناس علم‌سنجی دانشگاه بین‌المللی مذاهب اسلامی)

ناظر پیش‌نشست: ریحانه میرزایی (دانشجو- کارشناسی ارشد علم‌سنجی دانشگاه تهران)

لازم به ذکر است خبر این نشست توسط دبیر مربوطه پیش‌نشست تهیه شده است.

آخرین اخبار