گزارش برگزاری پیش‌نشست کتابداری پزشکی « هوش مصنوعی در نگارش علمی مطالعات حوزه کتابداری و اطلاع‌‌رسانی پزشکی » به دبیری دکتر فاطمه شیخ‌شعاعی
دومین پیش‌نشست کتابداری پزشکی، روز سه شنبه ۱۰ مهر ۱۴۰۳ ساعت ۱۰ تا ۱۲ به صورت مجازی و در فضای ادوبی کانکت هشتمین کنگره سالانه متخصصان علوم اطلاعات به دبیری دکتر فاطمه شیخ شعاعی (هیات علمی گروه کتابداری و اطلاع‌رسانی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران) و سخنرانی دکتر شادی اسدزندی (هیات علمی گروه کتابداری و اطلاع‌رسانی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایران) و دکتر شیوا مالگرد (دکترای کتابداری و اطلاع‌رسانی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایران) برگزار شد.

در ذیل چکیده‌ای از سخنرانی‌ پیش‌نشست به همراه لینک فایل ضبط‌شده‌ی آن جهت بهره‌مندی مخاطبان آمده است:

چکیده سخنرانی دکتر شیوا مالگرد:

همانطور که بر همه افراد روشن است، عصر حاضر که گسترش فناوری‌های اطلاعاتی بر همه جنبه های زندگی افراد تاثیر گذاشته است، می‌توان ظهور هوش مصنوعی را به عنوان سنگ بنایی بر این پدیده در نظر گرفت. هوش مصنوعی به شبیه سازی هوش انسانی در ماشین‌ها اشاره دارد که از طریق الگوریتم‌های یادگیری ماشین، وظایف و کارهایی نظیر حل مسأله، یادگیری از تجربیات، تصمیم‌گیری، درک داده های پیچیده و پاسخ به تغییرات را انجام می‌دهد.

در ادامه کاربرد هوش مصنوعی را در جنبه‌های مختلف زندگی انسان‌ها نظیر بهداشت و درمان، صنایع مختلف، آموزش اقتصاد و بسیاری از موارد دیگر بیان شد. یکی از مهم‌ترین کاربرد‌های آن در مراحل مختلف پژوهش‌های علمی است به نحوی که این فناوری به عنوان یکی از ابزار‌های مهم در پژوهش‌ تبدیل شده است. لذا بررسی مزایا و ویژگی های این ابزار بسیار حیاتی است. به طور کلی مزایای هوش مصنوعی در پژوهش را می‌توان به دو دستۀ برای نویسندگان و برای دست اندرکاران نشریات علمی تقسیم بندی کرد. از مزایای هوش مصنوعی برای نویسندگان می‌توان به مواردی نظیر ویرایش، خلاصه‌نویسی، مرور متون، ایده پردازی، طوفان فکری، ترجمه و بسیاری از موارد دیگر اشاره کرد. این ابزار برای سردبیران، ویراستاران و داوران علمی نیز مزایای بسیار زیادی از جمله ارزیابی کیفیت متن مقالات، شناسایی سرقت ادبی، پیشنهاد داوران مناسب و موارد دیگر را دربرمی‌گیرد. در ادامه به مواردی همچون رعایت قوانین و مسائل اخلاقی به منظور حفظ یکپارچگی در پژوهش اشاره شد. این قوانین توسط بسیاری از نشریات علمی معتبر بر اساس سیاست‌های ویژه آنها و نیز دستورالعمل‌های منتشر شده توسط کمیته های معتبر نظیر ICMJE و COPE در دسترس نویسندگان و سایر افراد مرتبط با فرآیند پژوهش قرار گرفته است.

چکیده سخنرانی دکتر اسدزندی:

معایب این ابزار را در سه شاخه نگارشی، فنی و اخلاقی مطرح کرد و سپس به مقایسه هوش های مصنوعی که در حال حاضر مورد استفاده افراد قرار می‌گیرد پرداخت. نکته مهم در مقایسه هوش‌های مصنوعی وجه تمایز میان آن‌ها است که با شناخت این وجه تمایز می‌توان از هر ابزار در جای مناسب استفاده نمود. شناخت این وجه تمایزها می‌تواند به بهره‌گیری موثرتر از این ابزار منجر شود.

در ادامه سخنران، اشاره‌ای به نحوه پرامپت نویسی و ویژگی یک پرامپت مناسب کرد. استفاده هوش مصنوعی زمانی می‌تواند برای افراد موثر باشد که کاربر با پرامپت نویسی درست آشنا باشد. این پرامپت نویسی همانند دانستن سینتکس نویسی در جستجوی پایگاه های اطلاعاتی است پس کسب این مهارت میتواند ما را در دریافت پاسخ مناسب یاری کند. همچنین دکتر اسدزندی به آینده این ابزار و نظرات مثبت و منفی افراد صاحب نظر در این خصوص اشاره کرد و در انتها نیز ایشان ترفندهایی را در استفاده از هوش مصنوعی بیان کرد.

لینک فایل ضبط‌شده‌ی آن جهت بهره‌مندی مخاطبان

هماهنگ کننده پیش‌نشست: محمد جلیلوند (دانشجو- کارشناسی ارشد علم‌سنجی دانشگاه تهران، کارشناس علم‌سنجی دانشگاه بین‌المللی مذاهب اسلامی)

ناظر پیش‌نشست: ریحانه میرزایی (دانشجو- کارشناسی ارشد علم‌سنجی دانشگاه تهران)

آخرین اخبار