فایل صوتی و متن مصاحبه با دبیر نشست مطالعات صنفی آقای دکتر محمد زرهساز
مصاحبهکننده: خانم دکتر حمیده جعفریپاورسی
تاریخ مصاحبه: زمستان ۱۳۹۹
– انگیزه شما برای پذیرش مسئولیت دبیری نشست مطالعات صنفی چیست؟
– خدمت شما و شنوندگان این پادکست سلام عرض میکنم. کمیتۀ مطالعات صنفی سابقۀ فعالیت چند ساله در انجمن دارد که مسئول این کمیته هم خانم پورحقانی هستند. در کنگرههای پیشین هم حضور فعالی داشتند و موضوعاتی که در رابطه با حرفه، وضعیت شغلی، نابسامانیهایی که در این حوزه است را پیگیری میکردند و خیلی نشست پرطرفداری هم بود. در کنگرۀ پنجم که من دبیر علمی کنگره بودم، موضوع بااهمیت نظام مشاورۀ اطلاعاتی مطرح شد که آقای دکتر رحمانی دبیر این نشست بودند و بحثهای خیلی خوبی شد. امسال با صحبتی که با خانم پورحقانی داشتیم، تصمیم گرفته شد برای پیگیری بحث نظام صنفی و همچنین مسائلی که ما در بحث استخدام و افزایش ظرفیتهای شغلی داریم، دبیری نشست را بنده بر عهده بگیرم تا انشالله بتوانیم نشستها را به خوبی برگزار کنیم.
– متشکرم. آقای دکتر میفرمایید که چه موضوعاتی را برای طرح در نشست در نظر دارید؟
– ما بر روی بحث افزایش ظرفیتهای شغلی در حوزۀ علم اطلاعات و دانششناسی و حرفههای وابسته و مشکلات و چالشهایی که در این رابطه وجود دارد، در حقیقت مشکلاتی که در استخدامیهای رسمی است، همچنین مباحثی در رابطه با صنعت اطلاعات و زمینههای شغلی در این حوزه، بحث نظام صنفی و بر روی نظام مشاوره اطلاعاتی تمرکز کردیم. پژوهشها و مطالعاتی که انجام شده انشالله نتایجش را بیان خواهیم کرد. در رابطه با اینکه نشست نهاییمان روی چه موضوعی متمرکز خواهد شد، انشالله بعد از ۳ پیشنشست تصمیم خواهیم گرفت.
– فکر میکنید تا چه میزان موضوع نشست در رفع مشکلات و چالشهای حرفه و رشته مؤثر است؟
– خوب یکی از گلایههای همیشگی فارغالتحصیلان رشته همانند خیلی از رشتههای دیگر امروزه مشکلات کاریابی و اشتغال است. خوب یک زمانی این رشته در دهه هفتاد و هشتاد جزء رشتههایی بود که بیشترین آمار اشتغال را داشت، به خاطر جذبها و استخدامهای فراوانی که انجام می شد. خوب امروزه با کوچک شدن دولت و کاهش جذب دولتی اکثر کتابخانههای ما که دولتی یا نیمهدولتی هستند، در این زمینه دارند درجا میزنند که نهایتاً به فرهنگ این کشور آسیب میزند. ما کتابخانههایمان را نباید مثل سایر نهادهای دولتی بدانیم. کتابخانهها فرهنگساز هستند و در این حوزه باید سرمایهگذاری شود. بنابراین من فکر میکنم در این رابطه ما باید تلاش بیشتری کنیم و در این زمینه باید هم جلسات بیشتری برگزار کنیم و هم انشاءالله از نظرات صاحبنظران استفاده کنیم.
– معیار و مبنای شما در انتخاب اعضای نشست بر چه اساسی بوده است؟
– ما همیشه حالا در کنگره پیشین هم که من دبیر بودم تأکیدم به دوستان این بود که از چند گروه حتماً استفاده شود: یکی دانشگاهیان شامل اعضای هیئتعلمی و دانشجویان است، یکی حرفهمندان شامل کسانی که در صنعت و در حوزههای کار حالا کتابخانهها، آرشیو و صنعت اطلاعات فعالیت میکنند، و یکی تصمیمگیران و تصمیمسازان و مدیران است که از هر سه گروه نمایندگانی حضور داشته باشند و بتوانند نظراتشان را بگویند و نهایتاً بتوانیم یکدیگر را نقد کنیم و همچنین نقاط ضعف، چالشها و نقاط قوت را برجسته کنیم. در انتها از هر کدام از این گروهها نمایندگانی را در نشستهایمان داشته باشیم.
– به عنوان آخرین سؤال چه پیامی برای اعضای جامعۀ علمی و حرفهای برای افزایش مشارکتشان در کنگره و نشست خودتان دارید؟
– واقعیتش این است که گلایه کردن، خوب است. این که به ما نشان میدهد که ما در کجاها چالش داریم در کجاها نقاط ضعف داریم. اما سرنوشت هر قومی هم دست خودش است. یعنی مشارکت در انجمن و برنامهها یکی از آن راههایی است که ما میتوانیم صدای خودمان را حتی گلایههایهها، اعتراضات و مشکلات خودمان را به گوش تصمیمگیران و تصمیمسازان برسانیم و واکنشی در این زمینه داشته باشیم. بدون مشارکت و عکسالعمل حرفهای نمیتوانیم زمینه رشد و توسعه حرفهای را فراهم کنیم. یکی از زمینههای این بحث هم شرکت در نشست مطالعات صنفی است که به دنبال شناخت همین مسائل است و برنامهریزی برای انجام مطالعات زیربنایی برای ارائه راهکارها (راهکارهای عملیاتی) است. بنابراین من از همه عزیزان و دوستانی که در این زمینه دغدغه دارند، دانشجویان، دانشآموختگان و کسانی که الان در فضای حرفه هستند تقاضا میکنم که حتماً در مباحث این نشستها شرکت کنند و نظرات خودشان را هم بیان کنند چون ارائه نظرات برای همه دوستان آزاد است. علاوه بر سخنرانان همۀ دوستان میتوانند نظراتشان را آزادانه بیان کنند و ثبت هم خواهد شد.