نشست روابط بینالملل با موضوع «تعامل انجمن کتابداری و اطلاع رسانی با ایفلا و پروژههای آن» در روز چهارشنبه ۲۹ آبان ماه ۱۳۹۸ ساعت ۱۶ تا ۱۸ در سالن قلم سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار شد. حاضران در این جلسه عبارت بودند از: دکتر فریبرز خسروی (رئیس انجمن کتابداری و اطلاعرسانی ایران)؛ دکتر محبوبه قربانی (معاون اداره کل آموزش و پژوهش کتابخانه ملی)؛ فاطمه پازوکی (رئیس کمیته امور بینالملل انجمن کتابداری و اطلاعرسانی ایران و سردبیر نشریه آیبولتن)؛ دکتر صالح زمانی (مشاور امور بینالملل ریاست سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران و سردبیر نشریه آیبولتن) و دکتر مرتضی رزمآرا (کارشناس دفتر امور بینالملل سازمان اسناد و کتابخانه ملی)
در ابتدا دکتر خسروی دبیر نشست با اشاره به فعالیت چندده ساله ایفلا و تأثیرگذاری آن در جامعه علمی و حرفهای، به چند نکته در رابطه با تعامل با ایفلا اشاره کرد. ایشان تفاوت ایفلا با سایر کنفرانسهای بینالمللی را در عملگرایانه بودن آن و توجه ویژهاش به تجربههای حرفهمندان و اعضای جامعه علمی دانست. دکتر خسروی ضمن اشاره به دشوار شدن حضور ایرانیان برای حضور در کنگرههای سالیانه ایفلا به دلیل هزینههای بالای آن، خواستار تلاش بیشتر جوانان متخصص برای عضویت در کمیتههای تخصصی ایفلا شد.
در ادامه نشست دکتر زمانی سخنرانی خود را در رابطه با سند راهبرد ایفلا (۲۰۱۹-۲۰۲۴) ارائه داد. ایشان به چشمانداز این سند اشاره کرد: «چشمانداز ما داشتن کتابخانهای قوی و متحد است که میدان را برای جوامع باسواد و مشارکتجو باز میکند.» دکتر زمانی ضمن اعلام خبر انجام ترجمه محتوامحور این سند در کتابخانه ملی عنوان کرد: «این سند دارای چهار رکن اصلی است و بر این اساس، کتابخانهها و کتابداران را ترغیب به ایدهپردازی میکند. از اعضای جوامع علمی و حرفهای تقاضا میکند تا دست از عصبیتهای علمی و حرفهای بردارند. تقاضا میکند تا به همه کسانی که علاقمند به این حوزه هستند میدان داده شود و محدودیتها و موانعی که همتهای کتابداران را زائل میکند برداشته شوند. همچنین این سند کتابداران را ترغیب و تشویق میکند تا منشاء خیر باشند.» دکتر زمانی در ادامه ضمن اشاره به ارزشهای اشاره شده در این سند از جمله دسترسی آزاد به اطلاعات و اعتقاد به کیفیت بالای خدمات به روششناسی تدوین این سند راهبردی اشاره کرد و توجه به خرد جمعی و مشارکت بیش از ۱۹۰ کشور و بیش از ۳ هزار کتابدار و متخصص را از ویژگیهای بارز این سند دانست.
سخنران بعدی این نشست، سرکار خانم دکتر قربانی بود که به معرفی «برنامههای جهانی ایفلا» پرداخت. ایشان به همکاری ایفلا با نهادها و سازمانهای بینالمللی از جمله سازمان ملل متحد اشاره و نقش ایفلا در تدوین سند توسعه پایدار ۲۰۳۰ این سازمان را تشریح کرد. ایشان در ادامه برنامههای ایفلا، از جمله برنامه ایجاد جوامع کتابخانهای بهتر، برنامه نقشه کتابخانههای جهان، برنامه استوریهای ایفلا، برنامه دسترسی جهانی به اطلاعات برای توسعه، برنامه روندهای جهانی ایفلا و برنامه تدوین چشمانداز جهانی ایفلا را معرفی کرد.
سرکار خانم پازوکی سخنران بعدی نشست بود که سخنرانی خود را با عنوان «مزایای عضویت انجمن کتابداری و اطلاعرسانی ایران در ایفلا» ارائه کرد. ایشان ضمن اشاره به بدیهی بودن ضرورت عضویت انجمن در ایفلا به دلیل ماهیت ایفلا که فدراسیون انجمنهای رشته و حرفه است، به برخی از مزایای این عضویت پرداخت. افزایش سرمایه اجتماعی، حضور مؤثر در کمیتهها و طرحهای بینالمللی، افزایش اعتماد به نفس متخصصان ایرانی، افزایش اعتبار، گرفتن حق رأی و بهرهگیری از تخفیفها و انتشارات ایفلا برخی از مزایایی بود که ایشان در سخنرانی خود به آن اشاره کردند.
دکتر رزمآرا آخرین سخنران این نشست بود که به مقایسه فعالیتهای ایفلا با آیلا (انجمن زبانشناسان بینالمللی) پرداخت. ایشان ضمن اشاره به اشتراکات این دو نهاد به سابقه کمتر آیلا اشاره کرد و توجه بیشتر آیلا به جنبههای پژوهشی و همچنین تلاش آنها برای استفاده از ظرفیتهای نخبگانی سایر رشتهها را از ویژگیهای این نهاد بینالمللی دانست.
در این نشست پیامهای تصویری ده نفر از متخصصان و صاحبمنصبان ایفلا و انجمنهای کتابداری خارجی به پنجمین کنگره متخصصان علوم اطلاعات در رابطه با آینده کتابخانهها پخش شد که مورد توجه حضار قرار گرفت. همچنین در پایان نشست به پرسشهای حضار پاسخ داده شد.